آب بندی بتن با تزریق رزین پلی یورتان Polyurethane resin injection یکی از روشهای نوین آب بندی بتن جهت ترمیم آسیبهای بتن و جلوگیری از آسیب دیدن سایر اجزای سازه میباشد. پلی یورتانها گروهی از پلیمرهای پر مصرف هستند که با توجه به خواص بینظیرشان، از جمله مقاومت در برابر ضربه، سایش و ترکخوردگی کاربردهای گوناگونی در صنایع مختلف دارند. در این مقاله از بازرگانی شیمیایی پارس شما را بیشتر با مواد اولیه پلی یورتان و اپوکسی، مزایا و کاربرد این مواد آشنا خواهیم کرد.
آب بندی بتن چیست و چرا انجام میشود؟
استفاده از هر روشی جهت جلوگیری از نفوذ رطوبت به بتن، آب بندی نام دارد که به دو صورت نم بندی و آب بندی انجام میشود. هنگام نیاز به کاهش نفوذپذیری در مواقعی که بتن تحت فشار آب است، از آب بند استفاده میشود. در صورتی که بتن تحت فشار آب نباشد از نم بند استفاده خواهد شد. بتن به دلیل ساختار متخلخل، نفوذپذیر است، پس کم کردن تخلخل بتن موجب جلوگیری از نفود آب در بتن خواهد شد.
آب بندی بتن، با توجه به شرایط بهرهبرداری، فشار مثبت یا منفی، جنس سازه، مباحث اقتصادی، شرایط مکانیکی و شیمیایی بهرهبرداری، دکوراتیو و یا اکسپوز بودن و … دارای روشهای مختلفی است که از جمله این روشها میتوان به آب بندی بتن به وسیله تزریق رزین پلی یورتان اشاره نمود. سرعت و دوام بالا، امکان اجرا در شرایط فشار مثبت و منفی، جلوگیری از خوردگی بتن و … از جمله مزایای این روش میباشند. در ادامه شما را با روش آب بندی بتن با تزریق رزین پلی یورتان بیشتر آشنا خواهیم کرد.
آب بندی بتن به روش تزریق
آب بندی به روش تزریق خود به دو نوع تزریق رزین اپوکسی و تزریق رزین پلی یورتان صورت میگیرد.
- آب بندی بتن با رزین اپوکسی: این رزین به صورت جامد با مقاومت بالا و همچنین مدول الاستسیته نسبتا زیاد وجود دارد و چسبندگی آن در حدی است که با اجرای صحیح، قابلیت بازگرداندن استحکام اولیه بتن ترک خورده را دارند. البته به علت سرعت پایین عملآوری، استفاده از آن جهت آب بندی در دمای پایین و یا در صورت فشار زیاد آب ممکن نیست.
- آب بندی بتن با تزریق رزین پلی یورتان: این رزین نوعی ماده چسبناک غیر قابل حل در آب است که در شرایط خاصی سفت و سخت میشود. منشا رزین پلی یورتان میتواند طبیعی و یا مصنوعی باشد. اکثر پلی یورتانها در طبقهبندی پلیمرهای ترموست قرار میگیرند، به این معنی که در اثر حرارت ذوب نمیشوند. با این حال انواع خاصی از پلی یورتانها دارای خاصیت ترموپلاستیک میباشند و میتوانند در اثر گرما ذوب شده و مجددا قالبگیری شوند. همین ویژگی رزین پلی یورتان باعث شده تا این پلیمر خاص کاربردهای متنوعی داشته باشد.
ورق پلی یورتان چیست؟
این ورقها توسط واکنشهای افزایشی مابین یک ترکیب هیدروژن فعال نظیر هیدروکسیل و یک گروه ایزوسیانات تشکیل میشود. این واکنش در دمای محیط انجام میشود زیرا ایزوسیاناتها واکنشپذیری بالایی دارند. پلی یورتان در اشکال متفاوتی چون پودر، مایع و امولوسیون، فوم، الاستومرها، فیلم و پارچه پلی یورتان قابل تولید هستند.
کاربرد پلی یورتانها
پلی یورتانها در زمینههای مختلفی کاربرد دارند که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- البسه و لوازم ورزشی
- ساخت تشک
- ساختمانسازی
- لوازم خانگی
- روکش صندلی خودرو
- رزینسازی
- چسبسازی
ویژگیهای رزین پلی یورتان
از مهمترین ویژگیهای این رزین میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- عایق صوت
- عایق حرارت
- عایق الکتریکی
- مقاومت بالا در برابر سایش
- مقاموت بالا در برابر عوامل مخرب چون باران اسیدی
- غیر سمی
همچنین بخوانید: رزین اپوکسی E01 پتروشیمی خوزستان
انواع رزین پلی یورتان
رزینهای پلی یورتان به دو نوع تک جزئی و دو جزئی تقسیم میشوند.
- رزین تک جزئی: با چسبیدن روی سطوح، یک غشاء بسیار مستحکم ایجاد میکنند و از مقاومت شیمیایی، مکانیکی و حرارتی بالایی برخوردار هستند.
- رزین دو جزئی: این رزین به همراه هاردنر، تحت عنوان پایه رنگ در رنگسازی مورد استفاده قرار میگیرد و به دلیل مقاومت در برابر سایش، به عنوان روکش سطوح بتنی، آسفالت، کفپوش مراکز بهداشتی و نظامی و ورزشی و … استفاده میشود. مهمترین مزیت این رزین نسبت به رزین اپوکسی، مقاومت در برابر اشعه ماورا بنفش میباشد.
مزایای آب بندی بتن با تزریق رزین پلی یورتان
استفاده از این روش مزایای گوناگونی دارد که در زیر به آنها اشاره خواهیم نمود:
- آب بندی جسم بتن و جلوگیری از اثرات مخرب ورود آب به سازه، مانند خوردگی بتن
- امکان آب بندی در مناطقی با دبی آب بالا
- امکان انجام آب بندی از هر دو سمت سازه
- مقاومت بتن در برابر فشار معکوس آب
- عمر طولانی
- امکان آب بندی ترکها با ابعاد مختلف
- امکان آب بندی در محیطهای در حال بهرهبرداری
- سرعت بالای انجام عملیات آب بندی
دیدگاهتان را بنویسید